Gezonder de winter door

Gezonder de winter door

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker. Je moet je immuunsysteem versterken, een boost geven. Maar wat betekend dat nou eigenlijk?

Het immuunsysteem is het afweersysteem van ons lichaam dat ons beschermd tegen indringers van buitenaf en is normaliter heel sterk.  Dat moet ook wel, want ons lichaam staat constant bloot aan ziektekiemen en andere schadelijke stoffen. Het is dus belangrijk om hier goed voor te zorgen, maar hoe doen we dat? Ons immuunsysteem werkt nauw samen met onze huid, darmen, luchtwegen, bloed , lymfestelsel. Welke basis supplementen hebben we nodig voor een goede werking van het immuunsysteem?
Eerst even een stukje over onze huid als afweermechanisme.


HUID

Onze huid is ons grootste orgaan en staat de hele dag in contact met indringers, al dan niet ziekmakend. Het is dus van groot belang om de huidbarrière goed gesloten te houden. Dit kun je creëren door je huid goed van buitenaf te verzorgen met goede verzorgingsproducten. Bij een verstoorde huidbarrière heb je niet genoeg aan cosmetische producten en moet je van binnenuit werken. Een goede darmwerking is dan ook van groot belang, voor een mooie huid en het goed functioneren van je lichaam.

Eet veel verse groente en fruit. Drink verdeeld over de dag voldoende water. Maar met alleen gezonde voeding komen we er niet meer mee. Om onze cellen gezond te houden hebben we essentiële vetten nodig. Essentiële vetten zijn vetten die het lichaam niet zelf kan maken, dus alleen met voeding krijgen we deze binnen.

Een belangrijk essentieel vet is omega-3, dit zit vooral in vette vis. Om genoeg omega-3 binnen te krijgen zou je elke dag 2 vette vissen moeten eten. Dit is niet te doen. En hoe gezond is de vis tegenwoordig?  Is het niet aangetoond dat er veel zware metalen inzitten?


OMEGA-3

Wat is nu precies de functie van omega-3? En waarom is dit zo belangrijk?
Omega-3 is een onverzadigd vetzuur dat op zich weer uit verschillende vetzuren bestaat. De twee bekendste zijn EPA en DHA. Vissen halen deze vetten uit algen. Omega-3 zorgt ervoor dat onze celwanden intact en soepel blijven, waardoor de voedingsstoffen in de cel kunnen en de afvalstoffen naar buiten.
Vooral onze hersenen hebben een grote hoeveelheid omega-3 nodig. Bij een te laag gehalte omega-3 is de kans op een chronische ontsteking, hart- vaatziekten, dementie, auto-immuunziekte erg groot. Ook de huid voelt droog en craquelé aan.

Voor kinderen is omega-3 ook zeer belangrijk. De hersenen van kinderen ontwikkelen zich razendsnel, elke dag leren ze weer nieuwe dingen! Voor een goede geestelijke en lichamelijk ontwikkeling is voldoende omega-3 van belang. Het helpt zich beter te concentreren en is goed voor hun geheugen.

Hoe kun je merken of je een Omega 3 tekort hebt?
Herken jij één van de volgende symptomen: Droge huid, Slechte concentratie, gewrichtspijn, Somberheid, Gewichtstoename, Zichtverlies.

Weten of jij een Omega 3 tekort hebt? Met een simpele vingerprik bloedtest weet je het binnen een paar weken!


VitK2/D3

Een tekort van Vit D3 kan leiden tot zwakke botten, gebrek aan energie, spierpijnen, verhoogd valrisico, slapeloosheid, cognitieve stoornissen, oogproblemen en zelfs botvervormingen.Vit D3 inname verbetert de werking van het immuunsysteem.

Het gebruik van vitamine K2 draagt bij aan een goede botgezondheid en aan soepele, gezonde aderen. Vitamine K speelt samen met vitamine D een belangrijke rol in het transport van calcium vanuit het bloed naar de botten.

Naarmate je ouder wordt, vergroot de kans op botontkalking (Osteoporose) en krijg je vaak het advies om extra calcium te nemen voor het behoud van sterke botten. Door extra inname van Calcium kan het teveel aan calcium zich vast hechten aan de binnenkant van de aderen, je krijgt verharding van de aderen, aderverkalking. Bloedvaten worden nauwer, waardoor de bloeddruk stijgt en het hart extra hard moet werken. Met een groter risico voor hart- en vaatziekten als gevolg.

Ook bij ontstekingen word er meer botmassa afgebroken dan opgebouwd.
De ontsteking moet zo snel mogelijk worden afgerond, om teveel afbraak van het bot tegen te gaan. Dit zou immers kunnen leiden tot osteoporose (botontkalking).
Vandaar het grote belang van omega-3 en Vit.K2/D3 om deze processen tegen te gaan.

Tips voor een gezond immuunsysteem

  • Eet meer groente en fruit, minder brood en pasta
  • Vermijd zoete snacks en broodbeleg
  • Vermijd kant en klaar maaltijden en pakjes
  • Eet minimaal 2x per week vette vis
  • Eet minder vaak tussendoortjes
  • Ga voor het eten wandelen, minimaal 20 minuten
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Ga minder tv kijken, computeren, mobiele telefoon
  • Na het douchen, koud afdouchen

Conclusie

Het supplementeren van omega-3 (visolie) en VitK2/D3 is dus essentieel om ons immuunsysteem te ondersteunen, een mooie huid zonder huidproblemen, een goede darmwerking, gezonde botopbouw etc..
Wil jij weten of jij genoeg omega-3 en/of vitK2/D3 in je bloed hebt? Laat een bloedtest doen.

Maak een afspraak en samen beginnen we aan een traject voor gezond ouder worden.